3 may 2009
Illa del tresor
Publicado por Paula Rosa en 4:02 0 comentarios
Etiquetas: Fitxes tècniques, Illa del tresor
2 may 2009
R. L. Stevenson
És autor d'algunes de les històries fantàstiques i d'aventures més populars, com L'illa del tresor i L'estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde. Va ser molt conegut en el seu temps i algunes de les seves obres han esdevingut clàssiques.
Provinent d'una família burgesa, Stevenson va passar una infància feliç i despreocupada. A causa de la seva precària salut la seva mare no el va fer cursar en cap estudi, i això va fer que fins als 8 anys fos completament analfabet. Durant la seva adolescència va acompanyar el seu pare en els seus freqüents viatges.
Va ingressar a la Universitat d'Edimburg com estudiant d'enginyeria nàutica. L'elecció d'aquesta carrera va ser més per la influència del seu pare, que era enginyer, que per pròpia vocació. Això el va portar a l'abandonament de l'enginyeria. L'any 1875 va començar a practicar com a advocat. Tampoc va tenir una carrera brillant en aquest camp, ja que el seu interès es concentrava més en l'estudi de la llengua.
Aviat van aparèixer en ell els primers símptomes de la tuberculosi i inicià una sèrie de viatges pel continent. L'any 1876, als 26 anys, va conèixer Fanny Osbourne a França, una nord-americana deu anys més gran que ell. Fanny estava separada del seu marit; descansava i pintava, amb la seva germana i els seus fills. Stevenson i Fanny es van enamorar. Va publicar el seu primer llibre l'any 1878, ella va partir cap a Califòrnia per tramitar el seu divorci, i Stevenson la va seguir. L'any 1880, quan ell tenia 30 anys, es van casar. La parella va viure un temps a Calistoga, al Llunyà Oest. Va escriure històries de viatges, d'aventures i romanços. La seva obra és molt versàtil: ficció, assaig, etc.
A partir d'aquest any, la salut de Stevenson va començar a empitjorar. El matrimoni es va mudar a Edimburg, després a Davos, Suïssa, i finalment es va instal·lar en una finca que el vell Stevenson els va regalar, al balneari de Bournemouth. Tres anys més tard van partir a Nova York, on Stevenson va fer amistat amb Mark Twain, autor de Les aventures de Tom Sawyer. Després d'una breu estada a San Francisco, decideixen realitzar un viatge cap a les illes del Pacífic Sud, on finalment s'estableixen amb els fills de Fanny, la germana d'aquesta, Belle, i la senyora Stevenson (el pare del novel·lista havia mort en aquells dies). No és precisament un rebuig furiós de la civilització: la casa del matrimoni és confortable; la relació de Stevenson amb els aborígens és cordial, però política: de fet, l'escriptor pren partit per un dels caps locals contra la dominació alemanya de l'arxipèlag i escriu a la premsa britànica sobre la penosa situació samoana.
Va morir d'un atac cerebral. Un any abans, va relatar en una carta: "Durant catorze anys no he conegut un sol dia efectiu de salut. He escrit amb hemorràgies, he escrit malalt, entre raneres de tos, he escrit amb el cap donant tombs". El seu cos va ser enterrat a la mateixa illa d'Upolu, al mont Vaea.
Davant l'aparició de la novel·la naturalista o psicològica, Stevenson va reivindicar el relat clàssic d'aventures, en el qual el caràcter dels personatges es dibuixa en l'acció. El seu estil elegant i sobri i la naturalesa dels seus relats i les seves descripcions va influir en escriptors del segle XX com Jorge Luis Borges.
També és coneguda la seva afició a l'alcohol, fet que li va implicar diversos problemes de salut.
Publicado por Paula Rosa en 3:30 0 comentarios
Etiquetas: Autors, Illa del tresor
1 may 2009
Llegir no és tan aborrit com sembla
Publicado por Paula Rosa en 11:57 1 comentarios
Etiquetas: Illa del tresor, Reflexions personals
30 abr 2009
L'antifaç de la vida. Tothom té dos cares, o realment una?
Publicado por Paula Rosa en 14:10 0 comentarios
Etiquetas: Illa del tresor, Reflexions personals
29 abr 2009
Mapa de l'illa del tresor
Publicado por Paula Rosa en 11:06 0 comentarios
Etiquetas: Illa del tresor
28 abr 2009
D'Edimburg a Samoa
EDIMBURG
De petit visqué a Edimburg amb els seus pares.
SAMOA, ILLA DEL PACÍFIC
Al llarg de la seva vida va fer nombrosos viatges: França, California, Edimburg, Suïsa, Nova York, i finalmanet s'establí a les illes de l'oceà Pacífic, concretament a Samoa, on va morir.
Publicado por Paula Rosa en 4:59 0 comentarios
Etiquetas: Illa del tresor
27 abr 2009
Preguntes que faria als meus alumnes sobre l'illa del tresor
- Què sent Jim a dins del barril de pomes?
- Perquè Jim va d’un bàndol a l’altre?
- Billy Bones és un personatge important de la novel·la?
- John Silver és un pirata. Defineix-lo.
- Què significa la taca negra?
- Fes una classificació dels nobles i els pirates.
- Perquè Billy Bones li va dir a Jim que estigués al cas de si venia un pirata preguntant per ell?
- De què va morir Bones?
- Quin és el desenllaç del llibre?
- Amb quin personatge t'identifiques més?
Publicado por Paula Rosa en 2:44 0 comentarios
Etiquetas: Illa del tresor, Preguntes que faria als meus alumnes
26 abr 2009
L'illa del tresor em va fer pensar el aquest mapa...
Publicado por Paula Rosa en 8:59 0 comentarios
Etiquetas: Illa del tresor
20 abr 2009
Reflexió personal sobre el reflex de la vida de l'autor en el seu llibre
No us ha passat mai que heu llegit un llibre i després la biografia de l'autor, i heu vist en ell reflexada la seva vida?
Publicado por Paula Rosa en 5:45 0 comentarios
Etiquetas: Reflexions personals
L'arribada de Billy Bones a l'Almirall Benbow
He ficat un vídeo de Billy Bones perquè en tota la lectura de la novel.la ha sigut el protagonista que més m'ha intrigat.
Publicado por Paula Rosa en 5:21 0 comentarios
Etiquetas: Illa del tresor, video
19 abr 2009
El meu mapa
Publicado por Paula Rosa en 9:41 0 comentarios
Etiquetas: Illa del tresor, imatges que em recorden als llibres
3 abr 2009
Peter Pan y Wendy
Publicado por Paula Rosa en 4:05 0 comentarios
Etiquetas: Fitxes tècniques, Peter Pan
2 abr 2009
J. M. Barrie
Segon de deu germans, Barrie va nàixer a Kirriemuir, Angus i va ser educat a The Glasgow Academy i la Universitat d'Edimburg. Va exercir de periodista a Nottingham, després a Londres, i després es va dedicar a la literatura, primer a la novel·la i posteriorment al teatre.
Nomenat baronet l'any 1913, al 1922 va ser nomenat Membre de l'Orde del Mèrit, Barrie està soterrat a Kirriemuir junt amb els seus pares, la seua germana i el seu germà major David, el qual havia mort en un accident de patinatge just abans del seu catorzè aniversari.
Les seues novel·les de Thrums van gaudir d'un enorme èxit quan van ser publicades, començant per Auld Licht Idylls (1888). Li va seguir A Window in Thrums (1889), i El petit ministre (1891). Les seues dues novel·les de Tommy, El sentimental Tommy i Tommy i Grizel van veure la llum l'any 1896 i l'any 1902 respectivament. Tracten de temes molt més directament relacionats amb el que acabaria convertint-se en Peter Pan. La primera aparició d'aquest personatge es produeix a El petit ocell blanc (1901).
Barrie va escriure l'any 1891 Ibsen's Ghost, una paròdia del drama d'Henrik Ibsen Espectres que acabava de ser representada per primera vegada a Anglaterra per la Independent Theatre Society dirigida per J. T. Grein. L'obra de Barrie va ser estrenada el 31 de maig al Toole's Theatre de Londres. Barrie semblava apreciar els mèrits d'Ibsen: fins i tot William Archer, traductor de les obres d'Ibsen a l'anglès, va disfrutar de l'humor de l'obra i la va recomanar.
Peter Pan va ser representada per primera vegada el 27 de desembre de 1904. l'any 1924, l'autor va especificar que els drets d'autor de l'obra serien a benefici del Great Ormond Street Hospital de Londres. L'estat actual d'aquests drets d'autor és complex.
Barrie, junt amb altres autors teatrals, va estar implicats en els intents de 1909 i 1911 de desafiar la censura de Lord Chamberlain sobre la producció teatral de Londres.
Barrie va entrar en contacte amb la família l'any 1897 o el 1898 després de conéixer George i Jack amb la seua passejadora Mary Hodgson en els Jardins de Kensington de Londres, on solia anar mentre passejava el seu gos Porthos, perquè vivia prop. No va conéixer Sylvia fins més tard, en una trobada casual durant un sopar.
Es va convertir en un segon pare per als nois i, quan aquests van quedar òrfens, en el seu guardià. Algunes fonts afirmen que el testament de sa mare estipulava que la germana de la passejadora havia de prendre'n la custòdia i que Barrie el va falsificar o el va malinterpretar involuntàriament (la germana de la passejadora s'anomenava Jenny, mentre quela família Davies anomenava familiarment Jimmy a Barrie). Tanmateix, estava clar que era l'únic amb temps i recursos suficients per a mantenir els infants i Sylvia no volia que els seus fills foren repartits entre els parents.
Encara que alguns poden trobar sospitosa aquesta amistat amb els xiquets, no pareix haver-hi evidència alguna de què ocorreguera quelcom inapropiat i el menor d'ells, Nico, va negar rotundament que Barrie s'haguera comportat deshonestament alguna vegada. Barrie estava casat amb l'actriu Mary Ansell, però el matrimoni no tenia vida sexual, ni per tant fills, i va acabar en divorci.
Barrie era el padrí de Peter Scott.
L'estàtua de Peter Pan en els Jardins de Kensington, erigida en secret a la nit per a la May Morning de 1912, es devia suposadament haver inspirat en una fotografia de Michael, però l'escultor va decidir usar un altre xiquet com a model, deixant Barrie molt decebut amb el resultat. «No mostra al dimoni dins de Peter», va dir.
Barrie va patir un gran dolor amb la mort de dos dels xiquets Llewelyn-Davies. George va morir en servei (1915) durant la Primera Guerra Mundial. Michael, amb qui Barrie mantenia una correspondència diària, es va ofegar l'any (1921) en un possible pacte suïcida un mes abans del seu vint-i-uné aniversari, quan nadava en unes conegudes aigües perilloses d'Oxford amb el seu amic i possible amant Rupert Errol Victor Buxton. Alguns anys després de la mort de Barrie, Peter Davies, després editor, va escriure el seu llibre Morgue, incloent-hi molta informació familiar i comentaris sobre Barrie. A l'edat de 63 anys Peter es va suïcidar llançant-se davant d'un tren del Metro de Londres.
Publicado por Paula Rosa en 3:33 0 comentarios
1 abr 2009
Curiositats de la vida de l'autor relacionades amb el llibre
Si analitzem la vida de Barrie i el seu llibre, "Peter Pan", veurem que aquest és una autobiografia de l'autor on és reflectida la seva vida.
A mi m'ha cridat l'atenció el problema que tingué de petit que feu que el nen es quedés baixet, tan sols mesurava un metro amb 47, si no m'equivoco, i això fou degut a la carència afectiva per part de la seva mare degut a la mort del seu fill preferit, i germà de Barrie. Com veiem en el llibrede Peter Pan, el seu protagonista no vol créixer de cap manera, però ni mental ni físicament.
Després de llegir la biografia de l'autor i el llibre, trobo molt relació entre ambdós. Tot seguit ficaré uns breus exemples:
- Carència d'una mare
- Wendy representa a Sylvia, dona de la qual Barrie es va enamorar
- Els nens perduts són els nens de Sylvia i fins i tot ell mateix i els seus germans
- L'ombra de Peter Pan es el record del eu germà David, el qual serà molt díficil que marxi del seu cognito.
- El cocodril imboliza el temps
-...
Publicado por Paula Rosa en 11:24 0 comentarios
Etiquetas: Peter Pan, Reflexions personals
30 mar 2009
Cançó "Peter Pan" del canto del loco
Publicado por Paula Rosa en 12:01 0 comentarios
29 mar 2009
Preguntes que faria als meus alumes sobre Peter Pan
- Descriu com anava vestit Peter Pan amb l'ajuda del llibre.
- Què passa la nit que els senyors Darling marxen?
- Quin poder tenen els polvets de les ales de Campaneta?
- Qui és el capità Garfio?
- Què els hi passa als nens del país de Mai més?
- Com viuen els nens perduts?
- Et sembla que Campaneta actua correctament amb Wendy?
- Què li va passar a Peter Pan de petit per a què no vulgui créixer?
- Quina importancia té a la novel.la el parc de Kensington?
- Per què el capità Garfio té por del cocodril?
- Quina importància té el cocodril en la novel.la?
- Finalment, Wendy torna a casa seva i " creix", en quina època de l'any l'anirà a visitar Peter Pan?
Publicado por Paula Rosa en 2:46 0 comentarios
Etiquetas: Peter Pan, Preguntes que faria als meus alumnes
28 mar 2009
Mi sombra
Publicado por Paula Rosa en 9:44 0 comentarios
Etiquetas: imatges que em recorden als llibres, Peter Pan
9 mar 2009
Reflexió personal sobre la importància de llegir la biografia de l'autor abans de llegir un llibre
Ara és quan me n'adono de la importància que té, ja que majoritàriament tots els llibrs parlen de manera indirecta de la vida del seu autor. D'aquesta manera et pots fiar més a la pell dels personatges ja que entens millor el significat de l'argument.
Què en penseu d'això?
Publicado por Paula Rosa en 11:33 0 comentarios
10 feb 2009
El Màgic d'Oz
Títol: El màgic D'oz
Autor: L. Frank Baum
Editorial: La Galera
Traductor: Ramon Folch i Camarasa
Il.lustrador: Ignasi Blanch
Publicado por Paula Rosa en 14:51 0 comentarios
Etiquetas: El màgic d'oz, Fitxes tècniques
9 feb 2009
L. F. Baum
Benjamin Baum era un ric empresari, que havia fet la seua fortuna en els camps de petroli de Pennsylvania. Frank va créixer a la residència dels seus pares, Rose Lawn, la qual sempre va recordar com una mena de paradís. Sent un infant petit, va ser educat a casa per tutors, però als 12 anys va ser enviat a la Peekskill Military Academy. Frank era un infant malaltís i fantasiós, i els seus pares degueren pensar que necessitava endurir-se. Però després de dos anys absolutament dissortats en l'acadèmia militar, se li va permetre tornar a casa. Frank Joslyn Baum reivindica que va ser arran d'un incident descrit com un "atac al cor", però no hi ha evidència contemporània d'aquest fet.
Frank va començar a escriure molt petit, potser degut a una primerenca fascinació per la impremta. Son pare va comprar una senzilla impremta, i Frank va usar-la per a produir el periòdic The Rose Lawn Home Journal amb l'ajut del seu germà menut, Harry Clay Baum, a qui sempre va estar molt unit. Als 17 anys ja havia creat un segon periòdic amateur, The Stamp Collector, imprimit un pamflet d'11 pàgines titulat Baum's Complete Stamp Dealers' Directory, i havia creat en companyia d'amics un negoci de segells.
En aquesta mateixa època va començar la seua dedicació al teatre, una activitat que el fascinava i que en diverses ocasions va portar-lo al fracàs i quasi a la ruïna. El seu primer fracàs va tenir lloc quan una companyia teatral local el va implicar econòmicament en la renovació del vestuari, amb la promesa de confiar-li papers principals, promesa que no arribaria a acomplir-se. Desil·lusionat, Baum va deixar el teatre—temporalment—i se'n va anar a treballar d'empleat en la companyia comercial del seu cunyat a Syracuse.
Però Baum mai no va romandre lluny dels escenaris. Va continuar representant papers en comèdies, utilitzant els noms artístics de Louis F. Baum i George Brooks.
L'any 1880, son pare li va fer construir un teatre a Richburg en l'Estat de Nova York, i Baum va emprendre la tasca d'escriure obres de teatre i crear una companyia. The Maid of Arran (La donzella d'Arran), un melodrama amb cançons basada en la novel·la A Princess of Thule, de William Black, va proporcionar-li un modest èxit. Baum no només va escriure l'obra, sinó que també va compondre'n les cançons (avançant un prototípic musical, atès que les cançons estaven relacionades amb l'argument i l'acció), i va actuar en el paper protagonista. La seua tia, Katharine Gray, va representar el paper de la seua tia. Va ser el fundador de la Syracuse Oratory School, i Baum anunciava entre els serveis en el catàleg, l'ensenyament de teatre, incloent-hi escenografia, creació literària, direcció teatral, traducció (francès, alemany, i italià), revisió, i opereta, tot i que no era possible fer tant. El 9 de novembre de 1882, es va casar amb Maud Gage, filla de Matilda Joslyn Gage, una famosa sufragista. Mentre estava de gira amb The Maid of Arran, el teatre de Richburg es va cremar durant una producció d'una obra de Baum titulada irònicament, Matches ("Mistos"), així com el vestuari i decorats.
L'ant 1897 va escriure i va publicar Mother Goose in Prose (Mare Ànec en prosa), una col·lecció de petits contes i·lustrats per Maxfield Parrish. Mother Goose va proporcionar-li un moderat èxit, que li va permetre deixar el treball comercial.
L'any 1899 Baum va associar-se amb l'il·lustrador W. W. Denslow, per a publicar Father Goose, His Book (pare Ànec, el seu llibre), una col·lecció de poesia de l'absurd. El llibre va ser un èxit, esdevenint el llibre per a infants més venut de l'any.
Diverses vegades durant el desenvolupament de la sèrie d'obres sobre Oz, Baum va declarar que havia escrit el seu últim llibre sobre el tema i va dedicar-se a escriure altres obres que recreaven mons fantàstics diferents, incloent-hi The Life and Adventures of Santa Claus i Queen Zixi of Ix. Tanmateix, persuadit per la demanda popular, cartes de xiquets, i el fracàs dels seus nous llibres, acabava per tornar al tema d'Oz. Totes les seues novel·les han caigut en el domini públic en la major part dels països, i moltes es troben disponibles en anglès a través del Projecte Gutenberg.
A causa del seu durador amor pel teatre, sovint va finançar musicals, de vegades amb pèrdues econòmiques. Un dels seus pitjors fracassos financers va ser l'obra The Fairylogue and Radio-Plays (1908), que combinava projecció de diapositives, cine i actors en directe amb una lectura de Baum simulant un reportatge sobre la Terra d'Oz. En aquesta ocasió, Baum va fer fallida i no va poder pagar els deutes amb la companyia que produïa les pel·lícules per a l'espectacle. No va recuperar una situació financera estable en un grapat d'anys, després de vendre els drets d'explotació d'algunes de les seues primeres obres, incloent-hi El meravellós màgic d'Oz. Això va desembocar en què l'empresa editorial M.A. Donahue Company va començar a traure edicions barates de les primeres obres de Baum, i el reclam publicitari era que aquestes primeres obres de Baum, molt més econòmiques, eren millors que les noves i més cares. Baum va haver de transferir la major part de les seues propietats a nom de la seua esposa, a excepció de la seua roba, la seua biblioteca (fonamentalment composta per llibres infantils, com ara els contes de fades d'Andrew Lang, el retrat del qual tenia en el seu estudi), i la seua màquina d'escriure, com si les finances foren cosa de Maud. D'aquesta manera van perdre molt menys del que podien haver perdut.
El seu últim llibre sobre Oz, Glinda of Oz va ser publicat un any abans de la seua mort, però les series sobre Oz van ser continuades més enllà de la mort del seu creador per altres autors, entre els que cal destacar Ruth Plumly Thompson, que va escriure noranta llibres addicionals sobre Oz.
L'any 1914, havent-se traslladat a Hollywood uns anys abans, Baum va encetar la seua carrera com a productor cinematogràfic amb la creació de la companyia The Oz Film Manufacturing Company, com a conseqüència de la seua activitat amb "The Uplifters". va ser-ne el president, principal productor i guionista. La resta de la plantilla la componien Louis F. Gottschalk, Harry Marston Haldeman, i Clarence R. Rundel. Les pel·lícules van ser dirigides per J. Farrell Macdonald, comptant com actors amb Violet Macmillan, Vivian Reed, Mildred Harris, Juanita Hansen, Pierre Couderc, Mai Welles, Louise Emmons, J. Charles Haydon, i primerenques aparicions de Harold Lloyd i Hal Roach. Richard Rosson apareixia en una de les pel·lícules i curiosament el seu germà menor, Harold Rosson va ser responsable de la fotografia de The Wizard of Oz (1939). Després del poc èxit que obtenir en l'inexplorat mercat del cinema mut per a infants, Baum va escriure The Last Egyptian i en va fer una pel·lícula (seccions de la qual s'inclouen a Decasia), però el nom "Oz" havia esdevingut un verí per a la taquilla i fins i tot un canvi del nom de la companyia a Frank Joslyn Baum no va ajudar a redreçar les coses. A diferència de The Fairylogue and Radio-Plays, Baum no va fer-hi una inversió personal, però l'estrès probablement va afectar la seua salut.
Baum va morir el 6 de maig de 1919, als 62 anys d'edat, i va ser soterrat a Glendale, California.
Publicado por Paula Rosa en 3:34 0 comentarios
Etiquetas: Autors, El màgic d'oz
8 feb 2009
S'HA D'EDUCAR SOBRE LES RELACIONES EN LLOC DE FER-HO SOBRE OBJECTES AÏLLATS
Veiem que gràcies al companyerisme i la bona cooperativitat es van ajudant els uns als altres quan hi ha mal de caps. Per contra, segurament que si la Dorothy hagués représ el seu viatge tota sola no hauria mai arribat a cercar el màgic d'Oz.
Com es veu en aquest llibre, és molt important educar en els valors de cooperació i les relacions grupals.
Publicado por Paula Rosa en 13:58 0 comentarios
Etiquetas: El màgic d'oz, Reflexions personals
7 feb 2009
CARACTERÍSTIQUES FÍSIQUES I PSÍQUIQUES DE LES BRUIXES
Publicado por Paula Rosa en 14:24 0 comentarios
Etiquetas: El màgic d'oz
6 feb 2009
ABANS DE COMENÇAR EL LLARG CAMÍ DE LES RAJOLES GROGUES
Publicado por Paula Rosa en 11:03 0 comentarios
Etiquetas: El màgic d'oz