7 feb 2009

CARACTERÍSTIQUES FÍSIQUES I PSÍQUIQUES DE LES BRUIXES

BRUIXA DEL NORD (Bona)
És la primera que apareix al llibre quan la Dorothy aterrisa a l'Est del país d'Oz.
Descripció física segons l'autor:
" Eren tres homes i una dona, i tots quatre anaven vestits d'una manera ben rara. Portaven uns barrets rodons acabats en una punxa d'un pam i mig, amb tot de picarols al voltant de l'ala que dringaven suaument quan es movien. Els capells dels homes eren blaus; el de la dona era blanc, i aquesta darrera portava una túnica blanca que li queia en plecs des de les espatlles, una túnica tota esquitxada d'estrelletes que brillaven al sol com diamants...Quant a la petita dama, devia ser molt més vella, ben segur: tenia tot d'arrugues a la cara, i els cabells gairebé blancs, i caminava una mica encarcarada." (pàgina 17)
Descripció psíquica:
L'autor ens la mostra com una bona dona velleta i dolça. Simplement, veiem que l'autor ens la descriu amb adjectius positius i amb bons sufixos.
" Però la velleta avançà cap a la Dorothy, li féu una profunda reverència, i va dir, amb una veu molt dolça:
- Benvinguda siguis, noblíssima fetillera, al país dels Mastegaires. T'estem molt agraïts perquè has mort la malvada Bruixa de l'Est i has alliberat el nostre poble de l'esclavatge." (Pàgina 17 i 18).
" - Ben cert- respongué la velleta-. Però jo sóc una bruixa bona i el meu poble m'estima." (Pàgina 19)
BRUIXA DE L'EST (Dolenta)
És la segona que ens presenta l'autor.
Descripció física:
" - Què passa? - va preguntar ara la velleta.
I quan es va girar a mirar, va esclatar a riure. Els peus de la bruixa morta havien desaparegut del tot i només quedaven les sabates de plata.
- Era tan vella - explicà la Bruixa del Nord-, que s'ha evaporat ràpidament al sol. Ara sí que ja ha fet atots! Però les sabates de plata ara són teves, i te les hauràs de posar" (Pàgina 21)
Descripció psíquica:
Només cal veure l'adjectiu que l'autor li fica al davant, la " malvada " bruixa de l'Est.
" -Era la malvada Bruixa de l'Est, com ja t'he dit- contestà la petita dama-. Feia anys que tenia esclavitzats els Mastegaires de nit i dia. Ara són lliures, i a tu et deuen aquest favor." (Pàgina 19).
BRUIXA DE L'OEST (Dolenta)
És la que mana matar el màgic d'Oz.
Descripció física:
"La malvada bruixa de l'Oest només tenia un ull, però aquest ull era tan potent com un telescopi i podia veure-ho tot. (Pàgina 117)
Descripció psíquica:
Altra vegada, l'autor utilitza l'adjectiu "malvada" per donar una sensació de por.
També era egoista i abariciosa, ja que es volia quedar les sabates de la Dorothy i faria el que fos per tal d'aconseguir-les.
" La malvada bruixa tenia moltes ganes de quedar-se les sabates de plata que la nena portava sempre. Les abelles, les gralles i els llops eren tots morts i, d'altra banda, ja havia esgotat el poder del Capell d'or. Però si podeia haver les sabates de plata, gaudiria de més poder que mai." (Pàgina 127).
L'autor fa anar un comparatiu superlatiu que fa que es realçi lo dolenta que és la bruixa:
"Una vegada, la Bruixa clavà un cop al Roró amb el seu paraigua i el valent gosset se li llançà damunt i li clavà una mossegada a la cama. De la mossegada no en sortí ni una gota de sang, perquè la Bruixa era tan dolenta que la sang se li havia assecat feia molt anys." (Pàgina 127).
BRUIXA DEL SUD (Bona)
És la única bruixa en tota la història que té nom propi, es diu Glinda.
Descripció física:
"La van trobar bonica i jove. Tenia els cabells de color vermell molt viu, i li queien en rínxols damunt les espatlles. Portava un vestit completament blanc; però els seus ulls eren blaus, i miraven la nena amb simpatia" (Pàgina 206)
Descipció psíquica:
És una bruixa bona, simpàtica i carinyosa.
" Glinda s'inclinà cap endavant i va besar la carona de la deliciosa criatura" (Pàgina 206)

0 comentarios: